5/28/2010

Tomaatin lehtihome



Meinasi kuolla koko kasvi !!!!

Hyötykasviyhdistyksen sivuilta katselin ohjeita kasvien homeen poistoon hellävaraisin keinoin. Tällä hetkellä ei ollut muuta saatavilla kuin sitä sipulia.
Siis silppusin ½ sipulia ja kaksi valkosipulin kynttä, kaadoin päälle kiehuvaa vettä nelisen litraa. Sipuli oli aika kookas. Annoin hautua, kunnes vedestä tuli viileää, sihtasin , ja pistin suihkupulloon.

Tätä pitäisi ohjeen mukaan käyttää mansikan homeeseen, mutta huomasin tehon olevan ihan hyvän myöskin tomaatin lehdille.
Siispä suihkuttelin niin lehdet, rungon kuin mullankin reippaalla kädellä, kolmena peräkkäisenä päivänä. Saa nyt sitten nähdä, kuinka pitkäksi aikaa "hoitotoimenpide" pitää kutinsa.Ainakin tämä on täysin myrkytön systeemi, joten sitä voikin sitten uusia tarpeen mukaan. Muista kuitenkin, että suihkutus suositellaan tekemään aamulla, että lehdet ennättäisivät kuivua iltaan mennessä.

Muutenkin taitaa olla parasta pistää tomaattikasvusto sellaiseen paikkaan ettei sade pääse kostuttamaan lehdistöä, sillä kosteat lehdet saavat helpommin homeen itseensä.
Pistänkin sitten siellä kotimaassa ainakin katoksen tomaattieni päälle, sen sateen varalta.


Lajike on Monfavet, sellainen poimuinen ja erityisen makea. Vaikeaa on sanoa onko kyseistä siementä saatavana Suomessa, sillä kasvatan tätä talvikotini terassilla.
Tarkoitus on laittaa pienoinen tomaattikasvusto sitten kesäkuussa kotini seinustalle, jos vaikka saisi niitä ihania, makeita kotikasvatettuja, entisajan tomaatteja pöytään.

5/27/2010

Paluu kesäkodin puutarhaan.



Kesä on sitten tullut ja aika palata Kesäkotiin. Tilattuna on jo valmiiksi Helmipih-
laja, iiriksiä ja upeakukkainen kärhö.
Kasvien pitäisi olla perillä kesäkuun ensimmäisellä viikolla, kuten minunkin.

Viime kesän projekti, jämerät kiviportaat, odottavat sitä sammaloitumista. Piimävettä on laitettu syksyllä muutamaan kertaan, ja toiveita sammalkasvustosta lisätty levittelemällä sammalrouhetta alueelle.
Mahdoton homma ja vei pari kesää. Kivet painoivat hävyttömän paljon, ja niiden rahtaaminen käsivoimin toi kuntokoulujenkin kadehtiman kunnon.
MUTTA; rakastan noita portaita! Kaikki kivet ovat siitä talon alakerran räjäytyksen jäljiltä, vain kaikkein suurimmat vietiin pois. Riitti niitäkin monta lavallista.Tämä rappu-unelma sitten toteutui monen vuoden suunnittelun jälkeen.

Pähkinäpensas on kuulemma selvinnyt hienosti talvesta ja tekee norkoja ja lehtiä. Sen paikka on kivirappujen alapäässä. Niinkuin tarjottimella, koristamassa nukkaisilla lehdillään alapihaa.
Varjoliljat sopivat sen viereen hienosti, antaen jotenkin Japanilaisen puutarhan leimaa.
Jatkoistutuksia tulee sitten tänä kesänä....