3/24/2012

Puutarhan PITKÄÄN kukkijat !!!



Korallikeijunkukka on herkkä ja myöskin loistavan kaunis.
Sen monet muunnokset, joissa lehtien värikin toimii lähes kukkana, ovat upeita ryhmäkasveina.

Kukkivan puutarhan yksi ihanista ryhmäkasveista.

Helppo jakaakin, ja lisäksi nopeakasvuinen, sekä terve.




Sama kukka kuin tienpenkoilla lapsena, vaan puutarhamuotona kukkivampi. Pitkäaikainen kukkapaljous ja kunnollinen leviäminen ovat támän kasvin etuja.

Talmasta tätäkin siis tilasin aikanaan.



Tässä on kukkija, joka kestokukkii koko kesän ajan. Se ei kärsi oikeastaan mistään vaivastakaan, koko kasvi taitaa olla terveyden perikuva.

Pitkä-aikaisten kukkijoiden ykkönen, minun mielestäni. Aivan loistavan vaatimaton, mutta ei mikään yksikkökasvi, vaan kunnollisen kokoisen ryhmän vaativa.

Talmanlehtopuutarhasta voipi tilailla kasvia

Tätä saa nykyään eri väreissäkin, joten niistä voi tehdä mukavan sekoituksen auringosta varjoon.

Varjossa vain varret tuppaavat venymään hieman pitkiksi, ja kasvusto pyrkii kaatumaan. Oma varjopaikkani on hieman kostea, joten ehkäpä syy pikiksi venyneisiin varsiin johtuu siitä.



Nyt sitten vielä syysajaksi istutuksiin Brilliant- syysmaksaruoho, hieno kasvi, joka kestää ja kestää.












3/07/2012

PERINNEPUUTARHA, aikaiset kukkijat

Taivaan siniset
Koska perinnekasvien siirtoja ei tarvitse kovin usein tehdä sipulikukat soveltuvat niiden alle ja ympärille.

Monet vanhat perennat eivät ole aikaista kukintaa tekeviä, ja maakin on aika aution näköinen keväällä ja alkukesästä. Olen ratkaissut  omalla kohdallani asian laittamalla valtavasti  sipulikukkia niiden ympärille.  Narsisseja, tulppaaneja ym. ja ryhmitellyt ne "väriaalloiksi" Useita eri lajeja mutta samanlaista väriä yhteen. Näin kukinta kestää pitkään.

Alkuun laitoin vain yhtä lajia suuremman määrän, vaan kukinta oli joinakin lämpiminä keväinä kovin äkkinäistä ja sen jälkeen penkki oli vaisun näköinen. Nyt olen koettanut ujuttaa hieman eri aikaan kukkivia, vaan yhtenäisen värisiä sipulikukkia samalle alueelle. Myöskin esikot ovat olleet kiitollisa kevätkukkijoita.
Jalokielotkin leviävät komeasti JUHANNUSRUUSUN ympärillä.

Pidempi kukinta on ollut itselleni ainakin mieleinen. Eri sipulikukkalajit ovat  menestyneet hienosti perinneperennojen kanssa yhdessä, Skilla on levinnyt loistavaksi matoksi nauhusten elinpaikkaan, ja kaunistaa alueen jo varhain keväällä. Nauhukset eivät näytä mitenkään kärsivän tästä yhteiselosta.

Narsissit ja tasetit ovat syysleimujen kumppaneita, ja tulpaanit täyttävät niiden jälkeen  maan loistavilla kukillaan. Mukulaleinikin toin tietämättäni joskus vuosikausia sitten Ahvenanmaalta. Vasta nyt kuulin, ettei sitä sovi ottaa mukaan!!!!
Se on kuitenkin menestynyt niin hyvin, ettei yhtään häpeä alkuperäispaikan kasvuston runsaudelle. Naapurillekin on riittänyt niitä pikkuisia juurimukuloita. Leinikkini täyttää tiuhana mattona kaikki omanapuiden juurialueet. Se katoaa kukittuaan täysin, aivan kuin sitä ei koskaan olisi ollutkaan paikalla.

Kukkivaa kevättä , ja onnellisia hetkiä puutarhan parissa.



3/05/2012

PERINNEPUUTARHAAn sammaloituva penkki, ruukku tms.

SAMMALTEN  YSTÄVILLE !
Tufasta sammaloituvia penkkejä, ruukkuja, koristeita ym, kaikille oma taito on vain rajana.


Perinnepuutarhaan soveltuvat parhaiten hieman kuluneet tai sammaloituneet "koristeet".
Helppollahan niitä ei löydy myymälöistä, vaan itse tehden ne tulevat todellakin edullisiksi.

Sekoitus-suhde omassa ohjeessani oli 1 osa kuivabetonia, 1 osa hiekkaa 1½ osaa turvesilppua, ilman lannoitteita.  Itse lisäsin sen puolikkaan turpeen sijaan sammalsilppua. Eli 1 osa turvetta ja ½ sammalta.

Sammaloituminen alkoi ihan samana kesänä. Paahteiseen paikkaan kannattaa sammalsilppu valita myöskin paahteiselta paikalta, muuten se ei aloita kasvuaan, tai pysty kasvamaan. Sammalten ottoon pitää olla maanomistajan lupa.

NO NIIN ! Ensin tein perustan penkille ja sen viereen pikkuiselle tasolle. Ne tulivat lecaharkoista. Raudoitin tietenkin hieman kestävyyden takaamiseksi. Nyt sitten otetaan se tufa, ja aloitetaan rakennelman päällystys sillä.

Taputelkaa kunnolla kiinni kostutettuun pintaan, ja kunnon kerros. Tufaa on nimittäin helppo muotoilla sen hieman kuivuttua.  Anna kuivuilla omia aikojaan, kuumassa paikassa on hyväksi peitellä muoveilla koko rakennelma. Liian nopeaan kuivuminen ei ole hyväksi. Itse jätin pinnan aika rosoiseksi ja eläväksi.

 Hypertufa Troughs / Planters Tufaruukkuja, kuva netistä.

Nämä ruukut ovat aika silkosia, omiini verrattuina. Jokainen makunsa mukaan...
Tufa on kestävää, kunhan se ei joudu turhan koville kolhuille alttiiksi, Näyttää oikeastaan lähes laavakivelle.
Sively, tai kastelu piimävedella kesän aikana nopeuttaa sammalten kasvua tufan pintaan.

Kestävämpää, kuin turveharkot, vaikka niistäkin saa kootuksi kauniita seinämiä.


3/04/2012

PERINNEPUUTARHA, pionit ja muuta...

Paeonia Lactiflora-ryhmä 'Early Scout', jalopioni


Pionien Koti on paikka, (  www.pionienkoti.fi/
johon kannattaa tutustua. Pionithan ovat kerrassaan loistavia kasveja huolettomaan perennatarhaan. Niitä ei sitten tarvitse siirrellä, tai oikeammin ei ole edes hyväksi siirtää. Kannattaa siis valita tarkkaan se oikea paikka, ennenkuin aloittaa pionien hankinnan.


)








Olen itse tilannut joitakin lajeja seuraavasta taimistosta,  www.sarkanperennataimisto.fi/ 
Helmipihlaja sopii loistavasti matalaan perennaalueeseen luomaan tasapainoista vaikutelmaa. Sen helmenvalkeat marjat loistavat upeasti punertavien syksyisten perennanlehtien yllä. Perennat tuntuvat sopivan myöskin metsäpuutarhaan oivallisesti, luomaan pikku yllätyksiä. Ne nimittäin menestyvät siellä yllättävän hyvin, eivät kuitenkaan koivujen alla, todettu on.


Alapuolella olevan kuvan keltaiset nauhukset kasvavat n. puolitoistametrisiksi, vaikka paikka ei ihan paras olisikaan. 


perennakuvia
Uskomaton on värien kirjo ja lajitelma , kuva Särkän Taimiston perennaosuudesta.

Kuunliljojen värivalikoima ja niiden kyky selvitä varjoisillakin paikoilla saa ne suosikkikasvieni joukkoon. Kukkavanat eivät oikeastaan ole ihmeelliset, mutta kauniit siroudessaan.

Päivänliljaani on alkanut muutama vuosi sitten ilmaantua tuholaisia, jotka mutustelevat nuput kuoliaaksi. Vasta viime vuonna ystäväni antoi sitten sellaisen vinkin, jolla ne sai torjuttua. SOKERIVESI !!!!
Suihkuttelu aina sateen jälkeen, ja tietenkin heti nuppujen ilmaannuttua. Sokerivesi jostakin syystä pitää kyseisen ötökän loitolla.
Mikäli ensi kesänä saan toivomani luonnonkukkapeltoon edes joitakin kukkia, olen onnellinen. Siemeniä olen nyt kylvänyt kahtena vuotena peräkkäin. Kunnollisen määrän, ja neuvojen mukaan. Seoksella, joka on tarkoitettu kuiville kasvupaikoille.
Kuvia tulee, jos kukkia näkyy, tänne sivustollenikin. Elän onnellisessa odotuksessa asian suhteen.
Helmipihlaja