4/26/2012

KOIRA ESPANJASTA

Koiria on monesti tuotu matkatuliaisina Espanjasta. Niitähän täällä on valittavaksi asti.
Monet suojakodit ovat täynnä, niin rotukoiria, kuin puistomixereitäkin. On suurta ja pientä, 40kg- 2kg, Uskomattoman rauhallisia, ja sopeutuvaisia.
Karvaturrit ovat suurimmaksi osaksi olleet kotikoiria, tai sitten heitteillejätettyjä pikkupentuja. Roskiksesta löytyy myöskin kissoja, kaneja, ym.
Koirasta haaveilevan kannattaakin varata tänne tullessaan se paluulento koirallekin. Paperit saa nopeasti adoption yhteydessä. Koirat on sirutettu, rokotettu ja yleensä kastroitukin. Passikin tulee mukaan saman tien. Pikkupentuja ei tietenkään kastroida.

http://auringonkoirat.com/
 http://www.protectoramalaga.org/
 http://www.almeriyo.es/

 http://pitbull.rescueme.org/es ( mailto:ria.saarela@gmailcom.)
Pitbull rescuessa on myöskin suomeksi palveleva Ria, ja muitakin koiria, kuin pitbulleja.
Espanjalaisilla suojelutarhoilla koiran hinta papereineen on  tällä hetkellä noin 50€, Monesti myöskin tarhat palvelevat englanniksi, sillä koiria lähtee koteihin joka puolelle Eurooppaa.
 Itse olen käynyt Malagan tarhalla, vierailupäivänä, Espanjankoirat (  http://espanjankoirat.com/ ) yhdistyksen mukana. Miian kanssa voi sopia tietenkin ihan omasta vierailusta tarhalla. www.youtube.com/playlist?listNäkymiä  espanjankoirien tarhalta myöskin tästä .

Koiran lento maksaa tällä hetkellä Norwegianilla 50€/ suunta, koosta riippumatta, aina ruumassa. Airfinlandilla pikkukoira/alle5kg/ maksaa sisällä 80€ ja ruumassa 10€/kg, koppa lasketaan siihen mukaan.

Lentokulut tulevat siis aina hinnan päälle, ja lisäävät tietenkin koiran hintaa.
Koira tuo aina vastuun vuosiksi, MUISTA se!!! Työtäkin tulee, oli koira sitten pieni tai suuri, kuluja tietenkin ruuasta ja hoidoista eläinlääkärissä, Muista vuosirokotukset!  Matkustaessasi se tarvitsee hoitopaikan, jollei seuraa mukana. Iäkkäällä koiralla kulujen  osuus kasvaa.
Rakkautta saat sitten ENEMMÄN kuin koskaan osaat odottaa. Se on sitä koiranomistajan onnea, ja palkkio omasta viiteliäisyydestäsi.


4/18/2012

TYÖHÖN Espanjaan.

Työpaikkoja Espanjalaisissa yrityksissä ei juurikaan ole saatavilla ilman hyvää kielellistä osaamista. Sittenkin ne ovat vaikeasti saatavilla, espanjalaisia hakijoita on paljon, ja heillä on yleensä aina etusija.


Suomalaisyrityksistä erilaiset nettimyyntifirmat tarjoavat työpaikkoja jatkuvasti. Väki vaihtuu tiuhaan tahtiin. Aina löytyy yleensä halukkaalle joku paikka, kannattaa kuitenkin varmistaa se pohjapalkka. Elinkustannukset on joka tapauksessa maksettava.

Ravintola-alan yrityksiin löytyy joitakin paikkoja, kausiluonteisesti, samoin muihinkin palvelualan yrityksiin.
Ilmaistyötä tekevät harjoittelijat vievät aika suuren osan täällä olevista vähäisistä työmahdollisuuksista. Hyvä tai huono asia, tiedä häntä..??..

Täkäläinen palkkaus on sitten jo ihan toinen juttu, alhaista tasoa. Suurin osa täällä työtä tekevistä ansaitsee 500€ - 800€ kk.  Samoin on tietenkin myös itse espanjalaisten laita. Ulkolaisista yrityksistä harva noudattaa työehtolakia täysin, esim. 1kk ylimääräistä vuosipalkkaa ei esimerkiksi makseta, vaan se ujutetaan hienovaraisesti sinne palkkatodistukseen ns. maksettuna etuutena kuukausittain. Allekirjoituksesesi vahvistaa asian, joten mitään vaatimuksia ei enää jälkikäteen ole mahdollista tehdä.
Muutenkin kannattaa kysellä, jos yrityksellä on tarjoilla joitakin etuisuuksia, ruoka, asunto, kuntosali yms.
Ilman sopimusta työskentelevälle voi rapsahtaa 100-10 000€ sakko, työnantajallekin sitten saman tien 300-30 000 € rangaistusmaksu. Tarkastajia liikkuu silloin tällöin. 2-4 viikon koeaika työpaikassa on mahdollinen ilman sopimusta, mutta siitäkin pitäisi olla paperi.
Työharjoittelijat tuovat sen aina mukanaan jo tullessaan.

Tällä hetkellä yksiön vuokra on n.300-400€/ kk, kimppakämpät ovatkin suosittuja, vaikka eivät juuri tule edullisemmiksi, ja oma rauha ainakin on mennytttä, jos sitä kaipaat.
Kaikki tarvikkeet asumista varten ovat valmiina asunnoissa, kupit, kattilat,keittimet,ruokailuvälineet, lautaset.
Yleensä myöskin mikro. Tv on aina, lämmitinkin kuuluu omistajan hankintaan, siis huomaa että siellä on sekin. Talvet ovat kylmiä.  Vuodevaatteet ja pyyhkeet kuuluvat myöskin asiaan, katso että siellä on vaihtokerta niistäkin, pesukone on normaalisti kaikissa asunnoissa.
Patjat, peitteet ja tyynyt on oltava myöskin. TOSIASIASSA tuot vain omat henkilökohtaiset tavarasi, ja siinä se.

HUOMIOI TÄMÄ !! Työtä ei ole juurikaan tarjoilla kesällä, toukokuusta lokakuun alkuun. Poikkeuksena ovat kesäravintolat, espanjalaiset ym. Suomalaisista  vain harva on auki kesäajan. (Palkkaa oli tarjoilla viime kesänä 4€ tunnilta)Jos ajattelet viettää kesää esim. Aurinkorannikolla, säästä kesärahat talven aikana. Monesti myöskin asuntojen vuokra on kesällä korkeampi, kesä-,heinä ja elokuun ajalta. Se kannatta selvittää jo asuntoa vuokratessa.
Matkailu avartaa, ja antaa yllättäviäkin kokemuksia..........

4/12/2012

ELÄKKEELLÄ ESPANJAAN ?



Mitenkä on, muuttaisitko Espanjaan eläkkeelle päästyäsi?

Espanjahan on ollut aikanaan eläkeläisten paratiisi. Vaan nyt puhaltavat uudet tuulet. Laman nyötä on eläkeläistenkin maailma muuttunut. Ennen sai sairaalapalvelut ja lääkkeet, vaikka ei residentti ollutkaan. Nyt on siihenkin otettu vakava ote, ja monin paikoin terveyskeskukset kieltäytyvätkin hoitotoimista. Ainoastaan kiireelliset ja hoitoa vaativat  otetaan vastaan. Muuten neuvotaan menemään yksityiselle puolelle.

Kannattaa siis varata se hoitopaperi mukaan jo suomesta. 

Entäs sitten vuokrat. Nousseet ihan huimasti, mitä nyt sitten lama on antanut mahdollisuuden tinkiä hieman .  Nyt on vuokralaisten markkinat, sillä väki on kaikonnut hissukseen muille maille.( Vaikka suomalaiset välittäjät muuta uskottelevatkin uusille tulijoille.) Elinkustannukset kun ovat nousseet lähes Suomen tasolle, ja Englantilaisille kaiketi ylittävät kotimaan vastaavan. Sähkö on Eu:n kalleimpia, kaasu lähes samoin.
Laskeneet ovat sentää asunnot, osa jopa 50% neljän vuoden takaisista hinnoista. Sopiva aika siis ostajille. Vaikka väitetään niiden vieläkin putoavan alaspäin.

Ne ilmaislääkkeet eläkeläisille koskevat vain residenttejä. Kuitenkin apteekeista saatavat lääkkeet ovat vielä edullisempia, kuin Suomen vastaavat, vaikka otettaisiin se alennuskin huomioon. Lääkärin määräystä vaaditaan, ennen vapaassa myynnissä oleville lääkkeille. Tällä hetkellä hallitus miettii ilmaislääkkeiden poistoa, ja ainakin 10- 20% omavastuuta niille. Eläkeläisiä on lähes 9 miljoonaa, joten menoerä on suuri. Eläkkeet ovat täällä kuitenkin hyvin alhaiset suurella osalla, n. 400-500€/kk

Viini ja muut vastaavat juomat ovat myöskin edelleen edullisia,ravintolahinnat Suomen tasoa, kahviloissa on vielä sentään kohtuullista ottaa kupponen, 1,10 - 1,30€ ei sentään päätä huimaa. Vaikkapa sen on sanottu kallistuneen puolella viimeisten vuosien aikana.

Aurinko on edelleen sama, samoin sateiset ja koleahkot talvet. Joinakin talvina satelee viikkokaupalla, ja lämpötila pysyy 3-4 asteen tuntumassa. Toisinaan on sitten kuivempia ja lämpimämpiä talvia , ja vesipulahan silloin on seurauksena.  Vaikka eipähän se koske maahanmuuttaneita, kuin korkeintaa katkoksina vedentulossa.

Pienen eläkkeen kanssa ei kannata lähteä residentiksi, sillä mitään tukia ei saa, eikä Suomikaan niitä enää residentiksi tulon jälkeen anna.  Isojen eläkkeiden verohelpotus on edelleenkin kunnollista luokkaa. Niiden kanssa muutto Espanjan kamaralle on voitto valtiosta.

Hyviä  yleiselon tietoja voi lueskella netissäkin lehdestä. Fuengirola.fi, Espanjan Sanomat, Suomalainen Espanjassa, sekä Ole- Lehti ilmestyvät myöskin nettilehtinä, Joko kokonaan tai osittain.
Myös  http://www.espanjainfo.net/  on yksi paikka josta voi katsella täkäläistaä menoa.




4/11/2012

Puutarhan aidanteet ja koristeet, pajutilalta


Kaikenlaiset luonnosta peräisin olevat materiaalit antavat puutarhaan ihastuttavan pehmeän tunnelman. Paju on yksi kestävimmistä ja monimuotoisimmista koristeiden ja kaarien tekemiseen käytetyistä materiaaleista.



Väriäkin löytyy melkein joka lähtöön. Kunnoliset ja kestävät aidanteet ( ja niihin teko-ohjeet tulevat tietenkin pajujen mukana)olen ainakin itse saanut pajuista aikaan. Ihme kyllä, paju ei tunnu mätänevän maahan upotettunakaan. Omat "pajutolppani" ovat olleet maassa nyt jo viitisen vuotta. Ensin alkuun ne pyrkivät kasvamaankin. Poistin tietenkin kasvualut, ja sen jälkeen ne ovat olleet aivan kiltisti paikoillaan, ilman uusintakasvua.

Koripaju (Salix viminalis)Lyhyt ja pitkä punapaju (Salix purpurea)Korallisalava (Salix britzensis)Siperianpaju (Salix schwerinii)

Edellä on valikoima muutamista pajulaaduista, joita saa tietenkin ostaa tiloilta, kyseiset pajut ovat  Toivasen Pajutilan tuottelistalta. Tila sijaitsee Kristiinassa. http://www.pajutila.net/ .
Viereiset kuvat taas ovat Marjamäen pajutilan nettisivuilta.
http://www.marjamaenpajutila.fi Tila on Kangasalan kupeessa.

Kauneimpia ja koristeellisempia tapoja pajunkäyttöön voi itsekukin keksiä, sillä paju taipuu melkein mihin vain. 

Punontakursseja järjestetään esim. Koiramäen Pajutallilla, ja muillakin ovat erilaiset teemapäivät ja kurssit  ajankohtaisia. Etenkin kesäaikana niille voi mennä viettämään ns. erillaista toimintalomaa, ja saada samalla ideoita omaan ympäristöönsä. Asuitpa sitten maalla tai kaupungissa, on aina mukava katsella uusia tuulia, vaikkapa vaihteeksi pajunpunontakursseilla.
Puutarhamme ovat valloittaneet pajuiset majat, aidat, kukkatelineet sekä lukuisat ihastuttavat eläinhahmot. Pullantuoksuinen puotimme tarjoaa rauhallisen kahvihetken vastapaistettujen lämpimäisten kera. Koiramäki sijaitsee Tuusulassa Vanhan Tuusulantien varrella maalaisidyllissä." Näin kertoo esite Koiramäen Pajutallista.

Kirjoja pajun punonnasta

Marianne Mortensen: Pajunpunonta
Alansa perusteokseksi tunnustettu Pajunpunonta esittelee johdonmukaisesti erilaiset punontatekniikat ja etenee monipuolisiin pajutöihin. Kirjan opastuksella voi punoa niin leipäkoreja ja parvekelaatikoita kuin kukkien tukikehikoita ja koriste-esineitä. Teoksessa on myös vaativampia töitä: aitoja, tuoleja ja pajutaidetta.
Minna Koskinen, Anelma Savolainen: Suomalainen pajutyökirja
Suomalaisessa pajutyökirjassa annetaan perustiedot luonnonvaraisen pajun keruusta, käsittelystä ja punonnasta sekä esitellään tarvittavat työvälineet. Havainnollisten valokuvien, vaiheittain etenevien piirrosten ja erilaisten punontatekniikoiden avulla opit valmistamaan pajuesineitä puutarhaan ja kodin sisustukseen. Kirja soveltuu sekä kurssikirjaksi että itseopiskeluun ja tarjoaa haasteita kokeneemmillekin taitajille!
Sari Saarikoski: Kaislakranssista heinähelmeen
Kaislakranssista heinähelmeen -kirja esittelee uusia ja ikivanhoja käsityömenetelmiä, joiden avulla voi valmistaa oivallisia käyttöesineitä ja upeita koriste-elementtejä. Materiaalina käytetään heinää, olkea, kaislaa, pajua, tuohta, juuria ja pärettä. Havainnollinen nelivärikuvitus sekä yksityiskohtaiset ohjeet opastavat lukijaa vaihe vaiheelta. Lisäksi jokaisesta materiaalista esitellään keruu- ja käsittelyohjeet.
Vibe Gro: Elävät pajutyöt
Elävät pajutyöt -teoksen avulla voi tehdä pihalleen pajuaidan, portin, huvimajan, elävän pajupallon tai vaikkapa labyrintin, joka kasvaa ja viheriöi. Yksityiskohtaisten ohjeiden ja innostavien kuvien avulla elävien pajurakenteiden tekeminen ja hoitaminen on helppoa ja hauska

Edelliset kirjaihanuudet olen kopioinut Marjamäen Pajutilan sivustosta.

Nyt sitten vaan pajutöiden pariin !!!!






4/02/2012

Puutarhaportti, Pajutilalta




Uusin idea itselläni on rakenta kasvimaalle portti. Koskapa olen reunustanut kasviman osioihin pajuaidanteilla, ajattelin rakentaa portin myöskin niiden keralla.

Pajutilalla on myynnissä koripajua, sellaista pitkää huikua kasvavaa lajia. sieltä myöskin sain ideani siihen aitaan, ja nyt sitten lisäksi porttin tapaiseen.


Kummallekin puolelle kasvimaan sisäänmenoa istutan kaksi koripajua. Ne on hyvin helppo muotoilla kasvamaan kaareksi, ja kasvukin on nopeaa. Leikatut oksat muuten juurtuvat aika mukavasti vedessä.
Tarpeeksi korkeat kaaret saa jo seuraavana vuonna istutuksesta.

Näistä pajuista muuten tulee sitten aivan loistava huvimaja. Seinien tiheys on valittavissa, ja ikkunatkin voi muotoilla tukien avulla ihan elävästä pajusta. Talvella on paikalla kaunis pajumaja varsista, kesällä se sitten on vihreä lehtimaja, ikkunoineen, jos niin haluaa.
Marjamäen pajutilalla (Kangasala) on muuten aivan loistavia ideoita moniin mukaviin asioihin puutarhassa.