3/11/2013

Halpa minikasvihuone!


Suihkuhuppu kasvihuone

Suihkuhuppuja tulee monasti talouteen sieltä sun täältä. Niitä ei juurikaan tarvita, ja monestikin niiden kohtalo on roskis. 
Taimien kasvatukseen ne ovat kuitenkin loistavia, ne on helppo laittaa pikkupurkkien tai tölkkien päälle. Kaiken lisäksi niissä on jo valmiina kuminauha joka pitää ne mukavasti paikoillaan. 

Alkuun "kasvihuoneen" voi pitää umpinaisena, vain hieman reunoilta raottaen. Kosteus pysyy sisällä. Kun taimet koulitaan, niin purkkien välimatkalla on helppo säätää ilmastointia. Vedät vain purkit hieman kauemmas toisistaan, niin jopa kiertää ilma sisällä kasvihuoneessa.

Kertakäyttöiset suihkuhuput eivät paljoakaan maksa, jos niitä ostaa. Verrattuna pieniin myytäviin minikasvihuoneisiin, ne ovat lähes ilmaisia.
Nyt on jo paikallaan istuttaa viimeistään paprikoiden siemenet, jos aikoo saada niistä satoa kesällä. Niiden taimikasvatusaika on todella pitkä.Itselläni  kasvihupussa on tulossa valeunikon taimia.
Ne ovat olleet kylmäkäsittelyssä 7 viikon ajan, lumeen haudattuina, ja niiden pitäisi ilmestyä pinnalle 3-5 viikon kuluttua. 

Nyt sitten vain jännään, itävätkö??? Niiden kasvuunlähtöhän ei ole niitä parhaimpia.




3/07/2013

Aidanteeksi hyötykasveja

Karviainen
Pihan koristepensaat voivat olla myöskin samalla hyötykasveja. 
Miksi istuttaa happomarjaa, kun lähes saman piikkisyyden saa karviaisellakin. Niiden marjat kuultavat kauniisti auringossa, ja maistuvat linnuille, siinä missä lapsillekin.

Myös syysväri on komea. Leikkaustarvekin lähes mitätön. Marjoja on punaisesta vihreään, ja melkein keltaiseen. Ikivanha karviainen on myöskin hauskan näköinen aivan oikeasti karvaisine marjoineen. Löytyy yleensä vanhoista pihoista, maatalojen puutarhoista, ja tietenkin nettipalstoilta, taimivaihdosta, jos hyvä tuuri käy.

Toinen ihastuttava ja koristeellinen pensas on punainen viinimarja. Myöskin hyvin vaatimaton paikan suhteen, ja punaisten marjojen koristeellisuus on näyttävä.

Mustaviinimarjalla on hieman vaatimuksia maankin suhteen, ja se lamoaa monesti helpolla. Nykyään on pystykasvuisia lajeja. Liika lannoitus tiettävästi aiheuttaa niillekin taipuisuutta oksiin. Mustat marjat eivät ole niin silmiinpistäviä, mikäli kaipailee rauhoittavaa tunnelmaa. 

Tyrni vaatii valoa, joten varjopaikka ei tuo esille sen upeutta, mutta valossa siitäkin saa juhlavan ilmestyksen rajalle. 

Itse olen laittanut noin 10 metrin matkalle vadelmia. Kauniisti kaartuvien oksien piikkisyys ei häiritse tontin reunalla lainkaan, ja satoakin tulee mukavasti. Ne myöskin pysyvät vihreinä pitkälle syksyyn, näkösuojaa antaen.

Kun vielä laittaa mukaan muutaman kukkivan pihlajan, tai jonkin matalana pysyvän kirsikka-, tai kriikunapuun, on kerroksellinen aidanne kaunis ja samalla hyödyllinenkin katseenvangitsija. Keväästä syksyyn.

Mikäli kukkamerta kaipailee aidanteen sekaan, niin korkeita kesäkukkia on hyvä kylvää puskien juurelle, ne pysyvät tukematta pystyssä oksistoon nojeten. Kukkien huojuessa metrin- puolentoista korkeudella. Korkeat unikot esim. ovat perennoista sellaisia, etteivät ne ole mikään kaunistus kukkimisen jälkeen, niiden kuolevat varsistot jäävät mukavasti tuuheiden puskien peittoon. Lisäksi ne pysyvät sateellakin kauniisti pystyssä.

Kevätmielellä, lumien sulamista odotelle....




Hiukset kiiltämään

Kiiltoa hiuksiin saat yksinkertaisella ja halvalla tavalla!!

Mikäli rahapula on arkea, voit saada säteilevät hiukset, uhraamatta siihen viime pennosiasi.
Pese hiukset hyvin, se pitää ne pöyheinä. Etenkin kunnolla pesty päänahka antaa tuuheuden tuntua. Pesun jälkeen kuivaa hiukset pyyhkeellä. Sitten alkaa se "kiillotus", eli 1 litraan vettä laitat 1 dl etikkaa. Käytä haaleaa vettä. Kaada vesi/etikkaseos hiljalleen pyyhekuivien hiusten läpi. Hius-suomut sulkeutuvat, hius myös selviää, mikäli se ei ole täysin rikkoutunut käsittelyistä. 

Puristele suurin kosteus pois,kuivaa pyyhkeellä. Älä missään nimessä enää huuhdo hiuksiasi.Viimeistele hiukset haluamallasi tavalla 

Toinen ja ikiajat käytetty keino on laittaa pesun jälkeen hiuksiin olutta. toimii myöskin, ja tuoksu katoaa kuivatessa. Oluen kanssa ei siis käytetä hoitoaineita, tekee tahmean tuntuiseksi.

Kolmas keino on vaaleahiuksisten käytettävissä, sitruunanmehu, Mikäli haluat kirkastaa hiuksiasi, käytä silloin tällöin  laimentamattomana. Muulloin laimennat yhden sitruunan mehun ½ litraan vettä, ja toimit kuten etikkavedenkin kanssa.

Kuiviin hiuksiin levitetty öljy (pieni määrä) antaa myöskin lisäkiiltoa. Ei sovi hyvin ohuille hiuslaaduille, koska antaa helposti latistavan ulkonäön.
Hätätilassa käy vaikkapa oliiviöljy, tai mikä tahansa muu ruoanlaitossa käytettävä. Muista, vain muutama tippa, levitetään ensin käsiin, ja vasta sen jälkeen viedään kevyesti silitellen hiuksiin.

Eikä muuta kuin menoksi liehuvan, kiiltävän hiuskruunun kera.



3/05/2013

Türin kukkamarkkinoille...

36. Türin kukkamarkkinatMarkkinat Türissa
Kukkamarkkinat Türissa ovat muuttuneet jo perinteisiksi kevätmatkakohteiksi Suomen matkatoimistoille. Hinta keikkuu noin 400€-60€ välillä.
Osa matkoista on lähes kiertomatkoja, joissa tutustutaan puutarhoihin ja nähtävyyksiin samalla kiepillä. Kuka sitten haluaakin nähdä Viron seutuja laajemmin valitsee sellaisen.

Kukkamarkkinoille ja ainoastaan niille, Esim. täältä , voi siis matkata 60€ hinnallakin Helsingistä alkaen. Tässä sitten esimerkki pienimuotoisesta kiertomatkasta, Matka Agenttien kanssa, 159€. Pitää sisällä buffet aamiaisen ja yhden illallisen. sekä käynnit Tallinnan kasvitieteellisessä puutarhassa ja Mahhovin perheen kärhötarhassa.

Itse valitsin kukkamarkkinat, sillä kiertely siellä on tarpeeksi voimillekäypää, ilman lisäohjelmaakin. Toki nähtävyydetkin ovat mieleeni, mutta ne haluan katsella rauhassa, ajan kanssa, ja ihan niille tarkoitetulla matkalla.

Koska taimien osto on mielessä, niin pari Ikean kassia toimii hienosti kuljetuksen hoidossa. Keveitä, ja kestäviä.  Kaiken lisäksi niiden koko on loistava.
Ensisijaisesti ne kärhöt kiinnostavat, ja tietenkin muutkin metsäpuutarhaan sopivat kasvit.