11/12/2014

Mukavat / Helpot / hiukset : Lyhyet vai pitkät ??


Lomalla kaipaa mukavia, helppoja hiuksia.
Seuraavat ohjeet lomamatkan hiuspulmiin kokemuksesta:

LYHYET:
 
Helppo juttu, jos omaa keskivahvat ja taipuisat hiukset. Ne ovat menokunnossa pelkällä kuivauksella,. Pehmeät, vaikkakin tuuheat hiukset painuvat pitkin päätä kosteudesta, pipojen painosta, laskettelukypärästä ym.

Näihin suosittelen tyvikohotusta edellisellä viikolla ennen matkaa. Tyvikohotus siksi, että laitto saattaa toimia myöskin pelkällä kuivaamisella föönin kanssa. Mikäli on intoa lisälaittamiseen, voi harkita myöskin joka toista rullaa kiharrettavaksi tyvikohotuksen lisäksi latvaan asti.  Eli tyvi, kokorullaus tyvi jne.

Lyhyessä hiuksessa toimii hienosti osakäsittely, mikä tietysti myös vaikuttaa hintaankin. Sivut ja niskan osuus  nuppiluun alapuolelta jätetään käsittelemättä.

 
Lyhyillä tarkoitetaan siis oikeasti lyhyttä hiusta. (kuva netistä) Jolloin muotoilu on nopeaa ja helppoa.
Pehmeisiin hiuksiin saa kyllä volyymiä kevyehköllä kiharruksella,  ja hieman lisäpontta värillä sen lisäksi. Raidat antavat jonkun verran karheutta, mutta todellista kestotukkaa ei pehmeän hiuksen omistaja oikeastaan saa mistään käsittelystä. Kohottavat, kosteudelta suojaavat vaahdot sekä muut lisätuotteen helpottavat kuitenkin hieman.

PITKÄT:

Pitkien hiusten kannalta on paljonkin hyvää sanottavana.  Ensinnäkin ne on helppo kietaista sykkyrälle, ponnarille, tai suoristaa sileiksi. ( luonnonkiharat pois lukien)  Ne ovat menokunnossa melkeinpä suoraan suihkusta, kevyellä kuivaamisellakin. 
Ainoa haitta on niiden pitkä kuivumisaika, joka ei etelässä haittaa, mutta pakkaskeleillä on ikävä viivyte. Joitakin sopivia menomalleja kannattaakin katsella jo kotona, ja varata siihen tarvittavat nipsut, tai koristeet mukaan, helpottamaan sitten tarvittaessa laittoa.

Kaiken kaikkiaan tosilyhyet poikahiukset ja pidemmät suorat hiukset ovatkin helpoimmat matkakaverit.  Ne välimuodot kaipaavat käsittelyä, ja vievät aikaakin jos iltamenoihin pitäisi päästä helpolla ja nopeaan.

 
Olipa loma sitten etelässä rannalla, tai lumen keskellä huolettomat hiukset tekevät elosta mukavamman.





10/29/2014

Hiukset litistyvät !!!!


Tukka on lättänä heti pesun jälkeen? Tai litsahtaa jo ennen menojen alkua??

Oletko pessyt hiuksesi jatkuvasti HOITO-shamppoolla? Laittanut vielä HOITOAINEEN, ja ehkäpä lisäksi TEHOHOITOA???

Muotoilussa käytät erilaisia aineita pitääksesi hiukset tuuheina. Lopuksi suihkaus hiuskiinnettä.

Miten on SYVÄPUHDISTAVAN pesun laita? Riippuen hiustesi laittotiheydestä, ja aineiden käyttömäärästä on hyvin tärkeää juuri pöyheydelle, ettei  syväpuhdistava pesu unohdu.

Kerran tai kaksi kuukaudessa olisi paikallaan tehdä hiuksiin ihan täysremontti puhdistuksessa. Näin saat hiukset kiiltävämmiksi, niihin kiinnittyneet epäpuhtaudet poistettua, ja hiuksen kevyemmäksi, eli helpommin pöyheänä pysyväksi. Etenkin Vaaleissa hiuksissa epäpuhtaudet aiheuttava jonkinasteista sameutta sävyyn, koska vaaleissa näkyvät jo pienetkin häiveet kaikenlaisesta kerrostumasta.

MITEN MENETELLÄ ??

Kastele hiukset kunnolla , ota sitten käsiisi pienehkö annos syväpuhdistavaa shamppoota.
HIERO se kevyesti kaikkialle hiuksiin, älä "jynssää". Huuhdo kevyesti pois.

OTA UUSI ANNOS shamppoota, levitä se ensin käsiin, ja hiero kevyesti kaikkialle hiuksiin.
NYT painat sormenpäät hiuspohjaasi napakasti,( ei siis kynsiä) hierot koko hiuspohjan kunnolla pienin pyörivin liikkein. Erityisesti hiusrajat kasvojen ympärillä , muista myöskin korvien takuset sekä niskaosa.
Älä hiero samalla hiuksia päätäsi vasten, HUOM !!!! Hiero pään pintaa!
Hiukset otetaan mukaan kevyesti pesun lopussa, ennen huuhtelua.

HUUHTELE NYT KUNNOLLA ! Hiukset tulevat nitisevän puhtaiksi.  Kuivaa kevyesti hieromatta pyyhkeellä ja lisää pieni määrä hoitoainetta pyyhekuiviin hiuksiin. ( noin 10-30ml, riippuen pituudesta) Älä mene löylyyn, jos olet saunassa. Huuhtele annetun aikamäärän jälkeen kunnolla, eli älä jätä ylimääräistä huuhdeltavaa hoitoa hiuksiin.

Mikäli lisähoitoa tarvitset, suihkuta sitä latvaosaan, ei tyveen. Ns. latvahoitoaineita on pilvin pimein, valitse sopivin.

Lisää nyt viimeistelyaineet, tee viimeistely mielesi mukaan. Jos haluat kestävää lisäpöyheyttä jäähdytä hiuksia pää alaspäin föönäyksen jälkeen, koska hius muotoutuu niin kauan kuin siinä on ylimääräistä lämpöä.
ELIKKÄ LATISTUU OMASTA PAINOSTAAN; kunnes on jäähtynyt.

6/12/2014

**Lammikko, ja lammikon testaus**


Allasprojekti edistyy, siis käsityönäkin onnistuu, ajan kanssa! Altaan ylälammen, suolammikoksi tulevan, vedenpinnan testaus tuli tehdyksi. Sanomalehdet olivat täysin toimintavarmoja pintakorkeutta kokeiltaessa.  Vedenkorkeus ja mallikin olivat ok, mitä nyt hieman joistakin paikoin on tarvetta nostaa reunaa.
 

 
Tässä on ollut sitten mietintämyssyn paikka, sillä veden pitäisi mennä osittain haavanrungon kourussa, ja osin sen alapuolelta. Allasmainen pieni lampare tässä, saa kasvustoa matalan veden kasveista.  Siitä vesi kulkeutuu kalliota myöden alaspäin, pikku puroseen.
 
Tässä siis tuo kallon reunusta ja se tuleva puronpaikka. Alin ja syvin "potero" on vielä toistaiseksi ilman suunnittelua, ja sen sitten jätänkin seuraavaan kertaan.  Tähän mennessä on kustannuksia tullut vesiputkesta, joka on upotettu rinteeseen kokonaista 12€.
Oikeastaan , kun laskee työt ja kustannukset olen siis huikeasti tienannut lapionvarressa.
 
Kuvan vasemmassa reunassa näkyvä kuunlilja, hosta, on sitten se Empress Wu, josta pitäisi tulla yli metrin korkuinen suuri, mahtava kasvi.  En ihan uskonut tuohon talvehtimiseen, mutta todettu on, se kestää siinä missä muutkin hostat. Istutusohjeet olivat ok, ja myös siinä kerrottiin kasvin olevan mitoissaan vasta kolmantena vuotena istutuksesta.
 
Eipä hätää, kun puutarha-allaskaan ei ennätä valmiiksi kuin syksyyn mennessä. Hostalla on aikaa venytellä itseään ihan rauhassa.
 
 


3/17/2014

Lammikko/puronen puutarhaan.

Metsäpuutarhaan lammikon teko ei ole ihan yksinkertaista. Suomen maaperä tuntuu olevan pelkkää pikkukiveä, ja vähän suurempaakin lohkaretta.
Käsikaivuu on kyllä pitänyt kunnon korkealla ilman kuntosaliakin. Kasvejä olen katsellut netistä ja vähän puutarhaltakin.  Iiris sibirica on ainakin yksi varma valinta.



Tässä on sitten sen kaivuun tuotos. Alkutekijöissään. Jatkoa tulee varmastikin pikkuhiljaa, ja suunnittelu on aivan ihanaa puuhaa. 

Näitäkin ajattelin myös, ja erilaisia ruohoja. Kun ruohot ovat mielestäni siitä mukavia, etteivät varistele lehtiä altaaseen, ja näin allaskin pysyy puhtaanpana.  Tarkoitus on kokeilla uppupumppua veden kierrätykseen ylös, sillä mitään suihkulähteitä ei metsäpuutarhan allas kaipaa. Haluan sen olevan luonnollinnen , niin paljon kuin vain on mahdollista. Siksipä "yläallas" tuleekin suoaltaaksi, eli samalreunustaiseksi. Erilaiset rahkasammalet ja muut sensellaiset olisi tarkoitus laittaa sinne.


** Kevät keikkuen tulevi***

Kevät keikkuu, siis! Juuri kun olin aikeissa aloittaa puutarhan rapsutuksen, antoi kevätsää heti lopetusuhkauksen. Lunta tuli, onneksi sentään vain muutaman sentin, ja pakkastakin aamulla ihan 10 astetta.

Kuitenkin tuntuu, ettei kevät enää taaksepäin ole menossa, vaikka hieman takkiaan kääntääkin meille puutarhaintoisille.
Taimet sentään ovat sisällä hienossä kasvussa, mutta niihinkin ehtii tätä menoa tulla jo kirvapopulaatio. Turvautuminen mäntysuopaan on siis edessä. 10 litraa vettä ja 2 dl mäntysuopaa, siinä sitten huljautan sen viheriän osan kasvista, ja suihkin mullankin. Eiköpähän ole loppu mokomien imijöiden elo.


Vaikka ei vielä kukikkaan, niin ovat sentään ne silmut jo mukavasti pulleita. Lintuset laulelevat ja uusia pönttöjäkin on laitettu ihan 5 kappaletta.

Nyt sitten sihtailen keittiön ikkunasta, millaisia vieraita niihin tulee, ja kelpaavatkos ne vihreiksi maalatut asumukset paremmin, kuin puunväriset, tai kaarnan peittämät.  Tässä tulee samalla testattua lintujen tämänhetkinen tyylisuuntakin. Jos vaikka muuttuu , kuten meillä ihmisillä, joka vuosi.

2/05/2014

** PISTOKKAITA MATKALTA** Viiniköynnös


Pistokas-alkuja leikkelin viime keväänä etelä Espanjasta. Toin tullessani noin 10 pistokasta, kooltaan 10-15 senttiä.  Valitsin saviruukun, ihan siksi, ettei paikallinen ilmasto ole lähelläkään muoviruukun maailmaa. 
Pohjamaan koostumus on aika soraista kyseisellä alueella, joten laitoin mullan mukaan reilusti karkeaa hiekkaa, samoin lisäsin kalkkia,  nämä kun ovat niitä " kalkinsuosijoita" luonnostaan. Zilka kyllä kuulemma viihtyy hieman happamammassakin  maassa. 
Nämä makean rypäleen tekevät etelän kasvit eivät siitä pidä. 

Niin Pistokkaat sitten viettivät kesää parvekkeella, kastelin silloin tällöin. Päällä oli hyvin reikäinen muovihuppu. Monen kuukauteen ei näkynyt minkäänlaista eloa, nostin aurinkoon, miettien, ettiväthän ne siellä "kotonaankaan" missään varjossa aikaansa vietä. Syksy oli jo pitkällä, ja puut pudottivat lehtiään, kun lopulta rupesi tapahtumaan, ENSIMMÄISET ALUT putkahtivat esiin viileän tultua. 
Alkeistaimi vietti sitten viileää jaksoa varastossa +2-5 asteessa, eikä mitään ihmeempää kasvua näkynytkään.  Kunnes alkoi valoisampi aika helmikuun alkupäivinä.

Nyt sitten se viettää aikaansa keittiön ikkunalla kasvaen aikalaista vauhtia. Näin kevätkasvun alkaessa ei sitä kannata kuulemma leikata, ennenkuin juhannuksena. Valuttaa mahlaansa ihan mahdottomasti, kuulemma. 
NIIN; 
Niistä  10:stä pistokkaasta vain yksi oli elinkelpoinen, tällä hetkellä. Maassa ovat muutkin edelleen, ja jos hyvin käy, voipi joku vielä innostua kasvuunkin.  Ensi vuonna peitän rypäleen talvehtimisen aikaan tummalla kankaalla, ettei kasvukausi ala ihan näin varhain, vaan vasta huhtikuussa.
Parin vuoden päästä sitten pitäisi ensimmäisten rypäleitten aloittaa kasvunsa.  

1/23/2014

** Pakkasta, Pakkasta ja kärhöjen kukintaa**


Pakkasta on, ja julmetun kylmää. Olen ne viime vuonna Türista ostamani kärhöt peitellyt. Sanovat ensimmäisen talven olevan kärhöille sen vaikeimman, ja tällä pakkasella se sitä onkin. Lunta ei ole juuri kuin nimeksi.
Jo syksyllä keräsin kuivia lehtiä kasaan, ja niitä sitten levittelin myöhemmin, alkutalvesta, tyvelle. Kiedoin myös köynnösruusunkin havuihin ja pakkaspeitteeseen. Nyt odottelen miten ne selviytyvät ensimmäisestä talvestaan.


Eikös olekin aivan ihana, ja toivon mukaan hengissä. Muutama kärhöistä talvehtii ruukussa autotallissa, joten ne tulevat kukkimaan aikaisemmin, kuin maassa olevat.  Sen huomasin jo viime kesänä, ettei lannoitusta voi jättää lainkaan. Joko laimeaa joka kastelukerta, tai kerran viikossa sitten kunnon annos.  Kukinta kyllä loppu kuin kanan lento, ilman sitä.


Tässä on myös yksi Türin kaunottarista. Kuvia katsellessa jo tulee ihan keväinen mieli. Odotushan kestää enää muutaman kuukauden. Olen saanut läheiseltä tallilta hevosenlantaa, ja sitä levittelen mullan seassa näille lantaa kaipaaville kasveille sitten alkukeväästä. 


Huomasin valinneeni kaikki hieman kylmäsävyisinä. Mielestäni ne menevät yhteen väriensä puolesta, ja metsäinen puutarhani sopii näiden viileiden sävyjen kanssa yksiin. Kuitenkin aina on olemassa pienoinen pelko, kun noita kärhöjä napostelevia itikoitakin kuulemma, on , että ne eksyvät tännekin.  Vielä eivät ole huomanneet, ja liljakukotkin ovat pysyneet naapurissa, omani kun olen istuttanut muiden kasvien sekaan, niin ovat säilyneet huomiolta.
Kevään odotusta, ja talven kauneutta kaikille lukijoille .






1/19/2014

* Kevättä odotellessa

Kevät kun ei vieälä näy, kuin ainoastaan puutarhalehdissä, niin nyt on aikaa suunnitteluun!

Itse lueskelin noiden puupionien hienosita ominaisuuksista, ei tarvitse tukea, ja kukkakin on komeanlainen. 

Vaan hinta oli jo sitten aika hurjaa tasoa, 65 euroa kappale. Yleensä ne "kappaleetkin" ovat aika onnettoman kokoisia. Kuka haluaa ostaa pionin tuohon hintaan, jos niitä on tarkoitus useampi laitta pihaa komistamaan???

Viime kevään puutarhamatkasta sentää jäi muisiin nuo Türin markkinoiden paikallisten hinnat.  20-25 € kunnon taimenalusta! Olihan siellä eräs suomalainenkin kauppias eksynyt markkinoille pioneineen, ja kolminkertaisella hinnalla sielläkin myi tuotteitaan.
Kun osalla ei ollut noita latinalaisia nimiä kasveista plakkarissaan, niin ostivat hinnasta välittämättä, ja samalla hinalla olisi voinut jättää kantamisen vaivan ja ostaa kotimaastakin.

Laskutoimituksen tehtyäni päädyin matkaan. Matkapoikien risteily + puutarhamarkkinat yhteishintaan 65€.
Meno iltalähdöllä , ja paluu seuraavana iltana. Nyt senverran viisastuneen viime kerrasta varaan mukaan sen olutkärryn, ja siihen lootan kiinnitettäväksi "mustekaloilla".
Kävijäkonkarit olivat esimerkkiä näyttämässä viime keväänä, kuinka helppoa on kuljetella taimia moisella vempaimella. Minähän ostin kärryn, auttoihan se kassien vedossa, mutta kyllä sellainen laidoistaan avattava muoviloota on poikaa tässä kuljetuksessa.

Mukaan varmastikin tulee tällä kerralla myös saniaisia, joita oli aivan upea lajivalikoima. Kärhöthän jo kuskasin viime kevään reissulta. Samoin ostin sieltä "Jörinin" juurakoita, joista tulikin valla hurjan kokoisia pehkoja viime kesänä

Kuvan kukka ei ole sikäläistä perua, sieltä mukaan tuli uskomaton violetinpunainen , sekä tumman hehkuvan punainen yksilö. Oikeastaan yksilöitä, sillä myyjä lastasi pussiin kunnon kasan juurakkoja, 2€.
Toisaalta mummun ja papan kukista ei kuvaa ollut, joten ostin vähän kuin sian säkissä, en pettyntyt lainkaan.

Nämä vanhat lajikkeet ovat aika korkeita ja vaativat tuen, etteivät kaatuisi. Kukat kun olivat aika näyttäviä, niin rankka sade muutaman taittoikin.
Olisi pitänyt laittaa tukevammat tuet, eikä sitoa ohuehkolla narulla. Viime kesä olikin hyvää kasvuaikaa, sillä kaikki ennättivät kukkia, vaikka ne maahan sainkin vasta kesäkuun alussa, ilman esikasvartusta.

Uppoudutaan kevääseen lehtien ja suunnitelmien parissa ajoissa. Valmiiksi suunniteltuhan on melkein puoliksi tehty