5/19/2012

Sipulikukkia, maankaatopaikalta


KUKKALOISTOA......


Sipulikukkien vanhoja ja kestäviä kappaleita löytyy muuten näin keväällä maankaatopaikoilta.
Sellaisilta, johon on ajettu kotipuutarhojen pihamullat uudisrakentamisen tieltä. Uskomattomia värikirjoja ja kokoja olen sieltä omaan pihaani saanut. Ainoa haittapuoli on, ne ovat aika syvällä, monesti. Siinä saa olla  mukana kunnollinen kuokka, saadakseen sieltä kokonaisen sipulin. Sipulien koko on sitten aina yllätys. Yleensä suurensuuria, mutta joskus pienikin tekee komean kukan. Etsiskelenkin ne esille kukkimisaikaan, ja kaivan ylös kukinnan loputtua. Siten ne on helpompi löytää,

Torvinarsissien valikoima on myöskin karttunut samasta paikasta, sekä kivikkokasvit.
Lupiinit ovat sitten niitä kukkia, joita toiset vihaavat, toiset rakastavat. Niitä maankaatopaikalla on useampia värejä, ja samoin kurttulehtiruusuja. Kurttulehtiruusut eivät ole oikeastaan mieleeni, sillä niiden voimakas leviäminen juurivesoilla on hankalaa. Vaativat jonkinlaisen juuriesteen ympärilleen kasvimaassa. Esim vanha, hieman korkeampi muovisaavi, ilman pohjaa, pitää ne kurissa ja omassa paikassaan.
Olen upottanut saavin reunojaan myöten maahan, ja ruusun sen sisälle kasvamaan. Juhannusruusunikin karkailee joka suuntaan, se vanhanaikainen ja kerrottu. En ajatellut sen versovan mihinkään, kun sanoivat puutarhalla sen olevan hankala kasvattaa, ja taimia ei ole muka tarpeeksi saatavilla.
Omalla tontillani riittäisi kyllä muillekin jakaa....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Poikkea jättämässä viestisi täällä!