4/12/2012

ELÄKKEELLÄ ESPANJAAN ?



Mitenkä on, muuttaisitko Espanjaan eläkkeelle päästyäsi?

Espanjahan on ollut aikanaan eläkeläisten paratiisi. Vaan nyt puhaltavat uudet tuulet. Laman nyötä on eläkeläistenkin maailma muuttunut. Ennen sai sairaalapalvelut ja lääkkeet, vaikka ei residentti ollutkaan. Nyt on siihenkin otettu vakava ote, ja monin paikoin terveyskeskukset kieltäytyvätkin hoitotoimista. Ainoastaan kiireelliset ja hoitoa vaativat  otetaan vastaan. Muuten neuvotaan menemään yksityiselle puolelle.

Kannattaa siis varata se hoitopaperi mukaan jo suomesta. 

Entäs sitten vuokrat. Nousseet ihan huimasti, mitä nyt sitten lama on antanut mahdollisuuden tinkiä hieman .  Nyt on vuokralaisten markkinat, sillä väki on kaikonnut hissukseen muille maille.( Vaikka suomalaiset välittäjät muuta uskottelevatkin uusille tulijoille.) Elinkustannukset kun ovat nousseet lähes Suomen tasolle, ja Englantilaisille kaiketi ylittävät kotimaan vastaavan. Sähkö on Eu:n kalleimpia, kaasu lähes samoin.
Laskeneet ovat sentää asunnot, osa jopa 50% neljän vuoden takaisista hinnoista. Sopiva aika siis ostajille. Vaikka väitetään niiden vieläkin putoavan alaspäin.

Ne ilmaislääkkeet eläkeläisille koskevat vain residenttejä. Kuitenkin apteekeista saatavat lääkkeet ovat vielä edullisempia, kuin Suomen vastaavat, vaikka otettaisiin se alennuskin huomioon. Lääkärin määräystä vaaditaan, ennen vapaassa myynnissä oleville lääkkeille. Tällä hetkellä hallitus miettii ilmaislääkkeiden poistoa, ja ainakin 10- 20% omavastuuta niille. Eläkeläisiä on lähes 9 miljoonaa, joten menoerä on suuri. Eläkkeet ovat täällä kuitenkin hyvin alhaiset suurella osalla, n. 400-500€/kk

Viini ja muut vastaavat juomat ovat myöskin edelleen edullisia,ravintolahinnat Suomen tasoa, kahviloissa on vielä sentään kohtuullista ottaa kupponen, 1,10 - 1,30€ ei sentään päätä huimaa. Vaikkapa sen on sanottu kallistuneen puolella viimeisten vuosien aikana.

Aurinko on edelleen sama, samoin sateiset ja koleahkot talvet. Joinakin talvina satelee viikkokaupalla, ja lämpötila pysyy 3-4 asteen tuntumassa. Toisinaan on sitten kuivempia ja lämpimämpiä talvia , ja vesipulahan silloin on seurauksena.  Vaikka eipähän se koske maahanmuuttaneita, kuin korkeintaa katkoksina vedentulossa.

Pienen eläkkeen kanssa ei kannata lähteä residentiksi, sillä mitään tukia ei saa, eikä Suomikaan niitä enää residentiksi tulon jälkeen anna.  Isojen eläkkeiden verohelpotus on edelleenkin kunnollista luokkaa. Niiden kanssa muutto Espanjan kamaralle on voitto valtiosta.

Hyviä  yleiselon tietoja voi lueskella netissäkin lehdestä. Fuengirola.fi, Espanjan Sanomat, Suomalainen Espanjassa, sekä Ole- Lehti ilmestyvät myöskin nettilehtinä, Joko kokonaan tai osittain.
Myös  http://www.espanjainfo.net/  on yksi paikka josta voi katsella täkäläistaä menoa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Poikkea jättämässä viestisi täällä!